Khat Thuluth

Contoh – contoh tulisan khat thuluth

  

Arabic Calligraphy

Arabic Calligraphy

Khat thuluth merupakan khat yang sangat indah. ketika menulis, kebiasaannya susunan dilakukan dengan melakar huruf dari atas ke bawah atau boleh juaga dari bawah ke atas, dimana ahli-ahli khat meletakkan huruf itu seolah-olah sedang menyusun batu-batu binaan. Biasanya struktur thuluth dilakukan dalam bentuk lurus, empat segi, bulat, bujur telur dan bentuk-bentuk lain berdasarkan kepada citarasa dan keperluan khusus seseorang jurukhat seperti bentuk bunga, daun, keris dan sebagainya. Apa yang dilakukan ini bukanlah bertujuan memuaskan minat jurukhat dalam seni lukis akan tetapi ia sebagai satu percubaan untuk mencari bentuk baru dan struktur yang berbagai-bagai. Ungkapan keyript thuluth iaitu thuluth bercampur-baur yang dilakukan oleh jurukhat adalah bertujuan untuk menonjolkan keindahan seninya dan ketika itu, mereka sentiasa mengawasi lafaz jalalah (Allah) agar tidak berada distruktur bahagian bawah  

54 Responses to “Khat Thuluth”

  1. Firdaus Says:

    Assalamualaikum ustaz…mantap sangat la thuluth ustaz…kagum sangat…

  2. arabiccalligraphy Says:

    Terima Kasih Firdaus.. Saja cuba-cuba buat blog, masih belajar lagi ni.

  3. sirpojies Says:

    salam alaik..
    salam ukhuwah..
    disini bukan untuk mengkomen …cuma aku takder tempat nak leve msg so,,,hehe tmpt nilah aku jadikan mangsa..

    disini ada saranan sambil2 mintak tolong..kalau2 rajin anda blh jadikan satu tutor..*menggunakan video..skang pun banyak kan rapid share ka o apa2 yang bleh digunakan pakai.you tube pun kre ok apa..harap dipertimbangkan..lagipun susah nak dapat link blog bout kaligrafi*serius dan dari malayu…

  4. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih sirpojies di atas komen anda… InsyaAllah di masa akan datang akan cuba diusahakan.. Memang hasrat di hati ingin berkongsi minat dan pengalaman seterusnya mengembangkan Seni Khat..

  5. Firdaus Says:

    mm..betul ustaz…nak buat guna video ni bukan takleh…boleh cuma nak cari masa je…kalau sy hanya berharap pada yang pakar je…:)syada tgk contoh tutorial guna video iaitu khattat dari U.S…kalau tak silap nama dia Zakaria…

  6. arabiccalligraphy Says:

    ye la firdaus.. buat video tutorial ni memang la bagus untuk orang ramai. tapi perlu masa, tenaga dan kepakaran sedikit. saya memang tak sempat..

  7. sankhat Says:

    akum

    kalau ustaz x boleh buat video, cuba ustaz buat step by step tulisan khat guna gambar. kalau camtu, ramai orang boleh belajar khat dengan lagi mudah.

  8. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih (sankhat).. InsyaAllah saya akan usahakan cadangan tersebut.

  9. abu uthbah Says:

    AS.ust masukan lagi karya2 agung ust.rasa tak puas kalu tengok sikit2. trutama tarkib dalam khat sulus yg mkagumkan.

  10. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih (abu uthbah). InsyaAllah akan saya usahakan cadangan tersebut. Anta kat Penang apa habaq? lama tak dengar cerita..

  11. abu uthbah Says:

    Alhmdllh,sihat.ya ust Baki.skrg ana kurang pegang handam,sbb hari2 kna pgang golok ayam pula.suatu hari ana ke sbuah kdai mkn ternampklah khat ust d ats poster zikir tahlil,apalagi …trus ana mhn pinjam dr tuan kedai utk d copy utk buat koleksi peribadi….berkat tgn ust . ana rasa kalau ust hasilkan buku karya ust ,harus laris mcm pisang goreng…mzb

  12. arabiccalligraphy Says:

    Pegang golok ayam takpa, tapi handam jangan tinggal nanti ambil masa lama untuk stabil balik. Tulisan Khat anta bagi ana dah kira ok….
    Nak buat buku memang ada dalam perancangan tapi sekarang belum sempat lagi.

  13. zeid Says:

    Salaam
    Kat mane boleh saya belajar khat dari asas.
    kira nak tau la institusi mane yang mewujudkan pembelajaran secara formal.

  14. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam (Zeid)..Di Yayasan Restu ada menawarkan kursus seni khat sepenuh masa dan separuh masa. Boleh call 03-55119001 (bhg. Kolej Restu) untuk pertanyaan berkaitan kursus tersebut.

  15. hocinefnides Says:

    essalem alykom
    je suis un artiste “peinture et galligraphie
    je voudrais avoir des documents et fishes technique a propos du khat atuluth w ni dam tarkibaho w tachkilaho

  16. zaleha Says:

    assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh in jawi

  17. ZAIDA Says:

    Salam…
    ustaz,sy berminat dengan kolej restu tu…
    boleh tak terangkan scr detail kemasukan or camne nak join kolej restu……

  18. arabiccalligraphy Says:

    (Zaida) Pertanyaan berkaitan Kolej Restu boleh hubungi 03-55119001 sambungan ke Bahagian Kolej (En Zahamri)

  19. ZAIDA Says:

    ok,tq…

  20. muhammad Says:

    Assalamualaikum . Harap kekuatan seni khat , dapat digarap ke jiwa remaja masa kini .

  21. Mu'thy Says:

    Assalamualaikum w.b.h. Tanpa dakwat , tiada kekuatannya . Tanpa sokongon dan persembahannya , tidak wujud bentuknya . Perlu dikembangkannya . Tidak kira usia . Harap dapat digarap kepada remaja .

  22. ibrahim touq Says:

    still need more practising

  23. arabiccalligraphy Says:

    Tq Mr Ibrahim Touq.. I agree with you. I’m still learning. All the calligraphy here is my learning process.

  24. ibrahim abu touq Says:

    may God help you , , , good steps

  25. abdah Says:

    salam x nk wat kelas khat ke? klu leh i want to learn on how to write the khat

  26. arabiccalligraphy Says:

    waalaikumsslm (Abdah).. Sekarang saya mengajar khat di Yayasan Restu dan UIA. Kalau minat belajar dan ada group, kita boleh bincang.. Tel saya 019-3932947

  27. umar rayyan Says:

    salam ustaz…kat mana saya nak belajar seni khat ni

  28. arabiccalligraphy Says:

    Alaikumsalam. Kalau betul2 berminat, i. Allah saya boleh bantu

  29. sue Says:

    assalamualaikum…apa kabar ustaz baki…
    sy nak tanya selain daripada Kursus Kaligrafi ada tak kursus lain yang di anjurkan oleh yayasan restu???

  30. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam sue. Selain kaligrafi, ada juga kursus membuat design, kraf tangan, komputer grafik dan sebagainya. Tetapi khusus untuk student full time sahaja. Kalau part time, hanya ada kursus kaligrafi.

  31. budak_khat Says:

    salam ustz… umur sy fom2…. duduk muar..
    saya ni leh ktekan reti juge ah 5 khat utame tp x cukup tepat ah sbb saye bljr bukan dari asas…..
    kalsu khat thuluth ni… macm mane kite nak susunkan huruf dye menjadi satu khat yg cntik….
    khatnye di tulis dlm segi empat tp dirapatkan… mksud dirptkan ialah contoh khat dibwh khat ( wanuyas siru kalil yusra)

  32. budak_khat Says:

    ustaz mengajat di yayasan restu ye….??? saya pernah blajar (kursus) khat dengan ustaz farhan…. skang ni dye wat bisnes sendiri…

  33. budak_khat Says:

    mase kursus 2 ustaz jainal sakiban pun ada…

  34. arabiccalligraphy Says:

    Ws (budak_khat). Belajar dengan Ustaz Farhan ya.. Bagus tu dah boleh 5 khat. Teruskan usaha. Sampaikan salam saya pada U. Farhan.

  35. awpg.aziz Says:

    boloehkah tuliskan saya surah almujadalah 11 bentuk tulisan sulus

  36. arabiccalligraphy Says:

    Assalmalaikum (awpg.aziz).. InsyaAllah, boleh contact saya melalui email : bakibkr@yahoo.com

  37. anis Says:

    assalamualaikum….saya dlu cuma dpt blaja 3 khat saje.tapi kualiti tulisan lum mantap…leh x ustaz lakarkan tulisan khat nasakh untuk ” wahdah pemangkin khaira ummah”..timakasih

  38. faiz_ab Says:

    salam ‘alaik ya ustaz.
    ana peminat khat yang setia,walau pn semenjak ana mengajar skrg,jarang blatih ape yang ana belajr dahulu.
    kalau boleh,ustaz berkongsi lah ilmu khat ni dgn ana.kalau nk pergi yayasan restu,fulusy mmg x bnyk.:)
    ana berharap sgt nk belajar mendalam lg bidang yg ana mint ni.harap ustaz sudi curah kan ilmu khat pd ana..
    WALLAHU A’LAM.

  39. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumsslm (faiz) Nak blaja dengan ana, boleh.. takda masalah. tinggal mana sekarang? Kalau tinggal jauh, anta tulis cantik2 dan email kat ana insyaAllah ana cuba betulkan..(bakibkr@gmail.com)

  40. nuzul rahman bin nafis Says:

    it so lawa jual

  41. RAHMAT Says:

    assalamualikum.
    ustaz,
    kalau tidak keberatan boleh bantu saya?
    saya perlukan gambar tulisan khat bismillahiramanirahim dan khairat kematian.
    jika tidak keberatan email saya.
    low_profile06@yahoo.com.my
    terima kasih atas pertongan..

  42. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam (Rahmat), boleh hubungi saya di talian 0193932947 atau email: bakibkr@yahoo.com

  43. Leeanne Smay Says:

    You created some truly points there. I did a search on real topic and also found most individuals will agree with your blog.

  44. nur hidayah Says:

    salam…
    ustaz , tlong beri care menulis khat secare perlahan-lahan boleh saya susah nak tangkap. maaf yew ustaz buat susah-susah je.

  45. norehan Says:

    salam ustaz,

    saya minat sgt tgk hasil kerja khat ini..boleh ke sy nak tempah utk hiasan dinding..dalam saiz 2′ x 4′ ke..macamana dengan harganya. harap dpt ustaz jelaskan.

  46. Baki Says:

    w.salam norehan..harga bergantung kepada kuantiti ayat dan material. boleh email saya untuk discuss..

  47. Adawiyah Says:

    Assalamualaikum
    ustaz,
    bleh tak ustz lampirkan contoh surah an nash dalam khat thuluth..syukran atas pertolongan

  48. Baki Says:

    Waalaikumussalam Adawiyah, dulu memang saya pernah tulis surah an-nasr dalam khat thuluth, tetapi sekarang dah tak ada dalam simpanan saya. kalau Adawiyah hendak saya kena buat semula… email saya jika ingin sample surah / ayat yang lain atau maklumat bagaimana nak tempah tulisan khat (bakibkr@yahoo.com)

  49. nur hafezah Says:

    cantik nya lah tulisan khat kan siapa reti dia hebat

  50. Sabirah Abdullah Says:

    assalamualaikum ustaz,..cntik khat ni ustaz!,.saya nk tnya soalan kt ustaz,.apa yg dmaksudkn struktur hruf khat thuluth ni? struktur huruf dia mcm mna ya?

  51. Baki Says:

    Waalaikumussalam Sabirah Abdullah, yang saya maksudkan struktur di sini adalah bentuk susunan tersebut samaada bulat, bujur, lurus dan sebagainya…,

  52. Syamil Says:

    Assalamualaikum..

    Nama saya Muhammad Syamil, pelajar jurusan seni bina di matrikulasi UIA (PJ). Saya sangat berminat mengenai khat. Di mana boleh belajar atau mengikut bengkel ?

  53. Baki Says:

    Waalaikumussalam Muhammad Syamil.. Kalau nak belajar seni khat boleh sertai kami di kelas khat setiap hari khamis atau sabtu. Tel : 019-3932947

  54. Khairul Zairie Says:

    assalam,,,nk blejar boleh dok?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,296 other followers

%d bloggers like this: