Calligraphy Gallery

If you would like to order any of the pieces displayed in the gallery, or commission a new piece in accordance with your specifications, please contact the artist directly. Prices can vary greatly depending on the complexity of the composition, the size of the piece, and the amount of illumination. For any questions please contact:

ABDUL BAKI ABU BAKAR

47-1, Jalan Kemuning Prima D33/D, Taman Kemuning Utama, 40400 Shah Alam, Selangor, Malaysia.

Tel: 03-51313974.   Mobile : 019-3932947

Email : bakibkr@yahoo.com

Hak Cipta | Copyright Notice

Semua catatan dan gambar dalam laman ini berada di bawah pemilikan & hak cipta Abdul Baki Abu Bakar. Tidak ada karya seni, catatan, dan gambar dapat dipergunakan, dimuat turun, disalin, disimpan, dimanipulasi, atau digunakan secara keseluruhan atau sebahagian dari karya, tanpa izin bertulis dari saya. Jika anda ingin menggunakan catatan dan gambar untuk alasan apapun, sila hubungi saya.  (Email: bakibkr@yahoo.com)

All notes and images on this site are under the ownership & copyright of Abdul Baki Abu Bakar. No artworks, notes, and images may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the written permission of me. If you’d like to use my notes and images for any reason, please contact me.  (Email: bakibkr@yahoo.com)

98 Responses to “Calligraphy Gallery”

  1. Firdaus Says:

    Saya nantikan gambar² tu ustaz :)

  2. abu utbah Says:

    as,mg2 dberkati dan drahmati sntiasa.satu pmbaharuan yg mmg ana nntikan selama ini.bnykn lg karya d dlm galeri ini.

  3. kangbarok Says:

    salam kenal… nyaman disini rupanya//…

  4. azizi imtiaz besut Says:

    saya sngt tertarik dgn khat itu……boleh ajar x?

  5. Honey'sArt Says:

    wslm, saya ada dengar di Malaysia , siapa yang ingin belajar khat bleh ke Yayasan Restu di shah alam. Jd klu ingin belajar bleh lah ke sana. MSJ TO: azizi imtiaz besu t

  6. abdulhakimlukhman Says:

    Subhanallah, indah benar khat-khat ustaz…

  7. mohd noor fathi bin montalib Says:

    Allah……..ana rasa bersyukur sgt ust..sebab anugerah y diberikan kepada ust….moga2 di berikan anugerah kepada org y berbakat juga…

  8. mohd noor fathi bin montalib Says:

    jawab… waalaikumussalam…terime kasih byk ye ust abd baki…sudi ziarah blog ana…hasil2 ust ana ada ambil wat simpan di galeri khat komputer ana…n hiasan headblog ana…doakan ana najah di bumi anbia’…n dapat bertemu dengan pakar mcm ust…ok sukses selalu…assalamualaikum.

  9. Ustaz Ilham Che Daud Says:

    Salamulllahhi alaika…

    Ingat lagi ker ana, tak sangka berjumpa di sini, webmaster pulak tu, hehe…syeikh, mana karya pemenang hari tu? Ana kat JAKIM putrajaya sekarang ni…Ana ada banyak karya ni, tapi tak pandai nak masukkan, ana hajat nak berkongsi juga pengalaman. Ada lagi no ana? Enta ajarkan, insya Allah ana bagi dan buatkan.

  10. arabiccalligraphy Says:

    Waaalaikumussalam Ust Ilham.. Terima kasih ziarah sini. Ana masih ingat anta (pemenang kedua di Melaka). Anta berkerja di Jakim sekarang ni ye! Alhamdulillah… Senang-senang datang Shah Alam, kita boleh jumpa..

  11. masreen wirda Says:

    salams ust. baki, amat tertarik dgn hasil kerja ust. Saya akan menghubungi ust. untuk keterangan lebih lanjut… :)

  12. ROMZI AZIZ (alumni MTID ) Says:

    assalamualaikum wbt, sheikh sihat k, lama tak jumpa, pakman ada kat sana lg k, ana teringin sangat nak belajar khat ni.

  13. Mohd Hashim Mohd Yusof Says:

    Salam,

    Ustaz boleh tak email kan pada saya ayat bismillah dalam bentuk khat.(warna hitam).. Terima Kasih.

  14. noorul Says:

    salam,

    saya naK bertanya, adakah yayasan restu pernah terlibat dalam mereka dan membina pentas bagi mana2 pertandingan musabaqah??

    sekian terima kasih.

  15. arabiccalligraphy Says:

    Ya, memang ada (Noorul).. Diantaranya Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Selangor, Majlis Hafazan Peringkat Negeri Selangor dan beberapa acara lagi. Untuk maklumat sila lanjut hubungi 03-55119001

  16. jabir Says:

    assalamualaikum…….. nak tanya sikit….. bleh tak khat thuluth dan khat muhaqqaq di campurkan dalam pertandingan? saya amat mengharapkan jawapannya.

  17. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam (Jabir), Khat thuluth dan Muhaqqaq hampir sama tetapi ada sedikit perbezaan pada beberapa tempat. Boleh digunakan huruf-huruf muhaqqaq dalam susunan thuluth, seperti ra mursalah, mim, waw dan sebagainya..

  18. ludfy27 Says:

    salam ustaz….macam mana cara nak daftar sebagai ahli persatuan seni khat kebangsaan?

  19. azmi Says:

    bagaimana sy nak dapatkan buku2 pembelajaran seni khat?

  20. Shafawi Says:

    Assalamualaikum…….,

    Saya ingin tahu samada terdapat tempat untuk belajar
    tulisan khat di Pulau Pinang.

    T/kasih

  21. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumssalam shafawi. Di Pulau Pinang cuba contact Ustaz Zuhud Ulya di talian 016-4497455

  22. Awgkuaziz Says:

    salam ustaz… boleh tak saya dapatkan buku mengenai panduan menulis khat…

  23. arabiccalligraphy Says:

    (Awangkuaziz) Kalau berminat InsyaAllah saya akan bantu. Boleh hubungi direct email saya: bakibkr@yahoo.com

  24. Jalaluddin Says:

    Tahniah.. ana juga peminat dan penggiat seni khat.. tapi masih belajar bagaimana nak menghasilkan seni khat yang lebih menarik.. mcm anta.. boleh kita berkongsi pengalaman dan ilmu…

  25. sharifah saleha Says:

    cantik sangat dah save untuk letak dalam kelas.

  26. intan89 Says:

    salam….kagum sungguh sy melihat nye…sy masih lg dalam proses mempelajari khat dan Qawaid yg betull..kepada penggiat seni khat..bantulah ana…..dr swak…

  27. arabiccalligraphy Says:

    walaikumsslm (intan).. kami sedia membantu.. tak ada masalah. sebarang kemusykilan silalah kemukakan. kita boleh bincang bersama..

  28. amirul Says:

    MasyaAllah…teringin nak pandai khat,tapi tulisan jawi pun tak berapa pandai..
    InsyaAllah saya akan cari dan belajar ilmu khat ni…harap dapat bantuan dari sahabat2 dan ust.

  29. intan89 Says:

    salam ustaz..syukran atas mklum bls komen ana..ana nak cari hiasan zukhruf mcm mane?

  30. amran Says:

    Tahniah dan hebat sungguh kebolehan bakat yang Allah kurniakan kepada enta… mudah-mudahan kita dapat berkongsi sama dalam mengembangkan seni khat yang sungguh indah ini. TQ.

  31. anda Says:

    your explaination is very good

  32. oxhe Says:

    Subhanallah, good site, good job.
    Mannajah fi at tamrin al khath al3araby….
    Salam dari Indonesia !

  33. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih oxhe..

  34. MY Says:

    Memang bagus mengketengahkan industri khat ini. Ramai orang Islam yang dah terlepas pandang tentang kewujudannya. Harap diperluaskan dan ajak seramai orang untuk sedar tentang keunikannya. Selamat maju jaya!

  35. rahman Says:

    subhanallah,,,. salam perkenalan dari ana..ana lepasan sek,agama rakyat kat kedah pada tahun 2005,,ana memang minat seni khat,,mase skul dulu pernah menduduki bulan bahasa arab dalam kategori khat…tunjuk ajar ustaz,,

  36. Abdul Hadi Tan Says:

    Salam Ustaz, ana nak minta sedikit design artwork untuk nama Allah dan Muhammad untuk Mimbar masjid bagi kami pertimbangkan. Sila maklumkan sekiranya ada apa apa pembayaran?Wassalam

  37. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam Abdul Hadi. Terima kasih kerana memaklumkan.. Untuk pengetahuan, semua tulisan dan design yang saya kongsikan di blog ini adalah untuk tujuan pembelajaran dan bertukar pandangan dengan semua peminat seni khat yang mengunjungi blog saya ini. Jika sesiapa berhasrat menggunakannya bagi tujuan lain, diharap dapat memaklumkan terlebih dahulu kepada saya melalui email ini : bakibkr@yahoo.com, atau tel : 0193932947

  38. azu Says:

    Assalamualaikum..

    Saya adalah pemerhati dan peminat setia khat sejak sekolah lagi. Namun di sini (N.SEMBILAN) sukar untuk mencari kelas bimbingan khat.
    Bolehkah ustaz cadangkan idea yang baik untuk saya mempelajari seni khat ini.
    Terima kasih..

  39. ezaty Says:

    assalamualaikum…

    Subhanallah!! Tahniah ustz ats anugerah kurniaanNYA.. Semoga ank2 muda kini & generasi akan datang akn mempelajari & mengekalkan seni khat ini menjadi warisan agung.. InsyaALLAH…..

  40. hani Says:

    salam
    saya mengetahui cara penulisan khat nasakh. bolehkah saya perolehi dengan pembelian buku. saya berminat tentang khat nasakh

  41. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumssalam Hani, boleh mula belajar dengan meniru kaedah tulisan daripada buku, tetapi akhirnya kita mesti juga belajar secara berguru untuk mendapat bimbingan yang tepat dan betul..

  42. syukri amin Says:

    salamalaik..
    boleh x ust datang ke institut tahfiz al-quran n.9.saya rasa tilmiz n tilmizah perlukan ustaz di sana..syukran jazilan

  43. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikmsslm (Shukri amin).. InsyaAllah jika ada jemputan.

  44. sahidi Says:

    salam ustz..saya amat meminati tulisan khat ne..
    tak ada ka ustz buat software utk download kat komputer

  45. shahzad zar Says:

    shahzadzar.mosaicglobe.com

  46. zal_z3 Says:

    salam ustaz..ni 1st time sy bukak laman ni,xtau plk ada competition baru2 ni,sya pn antra penggiat seni khat,tp xde asas yg kuat hrap phak ustaz dpat bantu…syukran!

  47. zal_z3 Says:

    satu lg sya nk tnya mna nk dpat buku rujukan asas tulis khat di malaysia…syukran!

  48. Waleed Karajah Says:

    great you r Abdolbaqi wonderful Calligraphy art
    God pless you my brother & my freind

  49. Baki Says:

    Thank you Ustaz Waleed. You also a good calligrapher… Thanks for calligraphy samples you sent to me..

  50. FAUZI Says:

    assalamualaikum ustaz, saya ada dua soalan. Apakah jenis KERTAS dan jenis DAKWAT yang digunakan? terima kasih

  51. Baki Says:

    Waalaikumsslm Fauzi.. Saya guna art paper (kertas licin) biasa sahaja. Dakwat, jenis Holbein, water proof dan ia boleh dicampur dengan air sedikit jika pekat sangat..

  52. shahrina ahmad sharkawi Says:

    Assalamua’laikum,

    Saya ingin tahu, adakah seni menulis khat ini boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja atau macam melukis, perlu ada `darah seni’ juga?

    Wassalam.

  53. shahzad zar Says:

    HI
    NICE 2 MEET u
    & ALL HAPPY NWE YEAR (ISLAMIC)
    wwww.shahzadzar.com
    shahzadzar.mosaicglobe.com

  54. mahbub kholili Says:

    masya’allah…….. bagus sekali ustad…. saya tertarik sekali belajar sama ustad. kalo boleh nanya” mengapa di indonesia perkembangan khotnya tidak seperti negara-negara islam yang lain? dan apa perbedaan khot indonesia dengan timur tengah.?ustadz kami sangat butuh jawaban anda.

  55. Baki Says:

    Terima kasih (mahbub). bagi saya perkembangan khat di indonesia juga hebat. ramai penulis khat yang bagus ada di sana. cuma dalam keadaan sekarang mungkin penggunaan internet sangat banyak membantu dalam perkembangan seni khat. bermakna penulis khat juga perlu menggunakannya untuk membantu dalam mengembangkan seni khat.
    Perbedaan khat di antara timur tengah dan indonesia atau malaysia juga adalah kerana tahap kita belum setanding dengan mereka. ini mungkin disebabkan beberapa faktor seperti tiada guru yang pakar, bahan yang digunakan tidak sama dengan mereka seperti kertas, dakwat, pena. khattat kita juga kurang latihan, tidak kenal rahsia huruf dan sebagainya…

  56. Waleed Karajah Says:

    Abdol Baqi you r great one but here in Malaysia sorry to say that Muati stolen letters & he thought he is very clever but on who ??? I watch him I knew from the first look at his calligraphy , Zuhud also support him against me I told the embassy in Jordan what happened here they promised me Muati & Zuhud will be put under investigations from their Government soon they saw the shoutmix of Muati and by Cammera they took many shots as an evidence against them and when Zuhud Also attacked me on my shout mix they knew and take the shots now for this I’m sorry to tell u that I will leave my blog to my students to administrate it
    I hope u will be online with me on my e-mail , best wishes

  57. haka Says:

    salam ustadz.
    salam kenal dari indonesia. bagus nian karya-karyanya. tapi kok bukan karya ustadz sendiri ya… coba kalo karya ustadz sendiri juga dipajang, pastilah khasanah kesenian kaligrafi islam semakin mendapat tempat di hati khalayak ramai…

  58. Baki Says:

    W.salam Haka. Maaf, saya tidak pernah ambil karya orang lain. Di sini semuanya karya saya sendiri…

  59. phali Says:

    saya juga antara ribuan peminat seni khat arab, malah masa dismka durian guling dulu (2006), seni khat adalah yang paling mendpt tmpat dihati. sekarang pun masih lagi bergiat secara sambilan kerana saya bekerja sbg kakitgn kerajaan. besar harapan agar dapat bekerjasama sambil menimba ilmu dari ustaz dan kawan2 yang berkesudian and pada sape2 yg nak buku panduan seni khat arab leh email saya atau sms 0137433472. sekadar sedikit bantuan bagi yang berminat. apapun, tahniah dari saya untuk ustz baki kerana cemerlang dalam khat. moga suatu hari nanti kita boleh bertemu dan menilai karya masing2…amin, salam

  60. aina Says:

    tlg susun ikut kategori leh x????susah nk kenal pasti,,,,

  61. bukhari Says:

    kepada phali..ana pn xsmkadg gak n mybe enta kna ana..khat ana msh lg ada kt dinding2 skolah tu…..jemput ziarah blog ana..ww.penakhat.blogspot.com. leh kgsi pngalaman..

  62. Muhammad Ashraf Heera Says:

    please you send me your Email address

  63. munawir hadi Says:

    assalamu “alaikm.. salam dari lombok indonesia,, syukur ana bisa dapat beberapa contoh karya yang ada. ana kebetulan juga salah satu pecinta khot n sering latihan sama murid-murid ana di Pondok Pesantren Al-Aziziyah Lombok Barat Indonesia.
    salam kenal buat ustadz moga setiap karya kita mengandung nilai ibadah di sisi Allah.. Amin

  64. Baki Says:

    Muhammad Ashraf. this is my email address : bakibkr@yahoo.com

  65. sue Says:

    Assalamualaikum ustaz…dah lama tak dgr perkembangan
    yr…..semakin banyak perubahan yg ada..sy amat tertarik dgn moto yg ustaz buat tu….boleh tunjkkan cara nya tak?:)

  66. Jamil Says:

    Hello,
    I like your work and need to use your servcies.
    please send me an email with your contact details.

    Regards,
    Jamil

  67. Rauf Jaleel Says:

    Assalamualaikum,

    It is very wonderful to know that you have opened a madrasa to teach calligraphy. It will be highly appreciated if in this age of high tech on line courses be launched so that most of the people will benefit from these.

    best regards,

    Rauf

  68. ibnu azzorif Says:

    salam ustaz, saya seorang peminat seni khat dan mempunyai kemahiran dlm seni khat, tapi sy memrlukan latihan dan berhasrat untuk mengembangkan seni ini kepada anak2 murid. harap sgt ustaz dpt bantu sya dlm usaha ini.

  69. Baki Says:

    t.kasih ibnu azzorif. klau minat kena belajar tu.. saya akan buat kelas khat dalam bulan 11 nanti insyaAllah. Kalau ada masa hubungi saya 0193932947.

  70. hairi Says:

    assalamualaikum ustaz…sy ada sikit prtanyaan..boleh ustaz kongsi serba sedikit teknik2 pernafasan yg baik ketika menulis dan menenangkan diri…dan juga teknik2 celupan ink yg baik serta kaedah pengaliran dakwatnya..syukran..

  71. bintun nawawi Says:

    assalamualaikum ustaz..

    Alhamdulillah…tulisan seni ini anugerah buat ustaz…sy berharap sy jg akan menjayakannya jg..insyaAllah

  72. mohd zuki Says:

    assalamualaikum
    subhanallah..saya nak nukil nama tuanku sultan pahang dlm khat diwani jali4..sempena keberangkatan kebawah duli tuanku sultan pada 27 Feb 2011

  73. luqman Says:

    assalamualaikum…
    nama saya mohd luqman..saya berminat untuk mempelajari seni khat dengan lebih mendalam,tetapi tiada guru yg dapat mengajar.saya tinggal di perlis,sekiranya ada info tentang adanya guru disini,sya berminat untuk menuntut ilmu ini bersama..terima kasih

  74. ashrof Says:

    ustaz…di mana saya boleh ikuti kelas khat di kedah

  75. Baki Says:

    boleh jumpa ustaz zuhud di sg. petani. tanya dia mungkin dia ada buat kelas..

  76. atika Says:

    ustaz ada terbit apa apa buku dak?
    nak beli………….

  77. Hamid Iqbal Says:

    Great work I ,m very impressed.

  78. nur sabrina Says:

    can you txt for me “al-nazhafatu min al-iman

  79. rachid Says:

    salamoalikom oustad ; j ai bien aime que me vous me donnerez des cours de calligraphie par correspondance ; style naskh et tulouth ; j ai appris le style maghribi et rokaa auprès de chaikh hamidi belaaid et j ai commence le style diwani et jali diwani aupres de cheikh benaaayach ali ; mais il est décédé rahimaho allah.
    si vous n etes pas disponible renseignez moi ; jazakom allah khiran oustad.
    ( je cherchais a google des zakhrafa ; j ai trouve par hazard votre cher site )

  80. Baki Says:

    Merci ami. Je n’ai aucun problème de vous apprendre à écrire une ligne, mais notre position est très loin. mais si vous voulez envoyer un email s’il vous plaît envoyez le script pour moi, aucun problème .. Je sais avec Hamidi Akka, sœur Balid Hamidi. Je l’ai rencontré en Algérie il ya quelques mois ..

  81. Diwani | saudyssey Says:

    [...] are some website with some examples of diwani script. This one has several examples, but not translated, and with copyright notices all over the place. Here are [...]

  82. hjh Aini Mariah Says:

    salam ustaz, saya ingin mendapat keizinan dr ustaz utk membuat salinan foto kopi salah satu dpt khat yg dipapar di atas utk dijadikan kad penunjuk membaca Al-Quran kegunaan saya dan kumpulan tadarus saya. Jawapan awal dr ustaz amat saya hargai. jazakallah.

  83. Hjh Aini Mariah Says:

    Salam ustaz, berkenaan dgn kelas khat yg ustaz maksudkan itu adakah ia terbuka untuk semua termasuk kanak-kanak? Saya ada cucu yg berminat utk mempelajari seni khat & harap ustaz boleh bagi panduan bagaimanakah caranya kerananya usianya baru 11 tahun. …

  84. Baki Says:

    Waalaikumussalam Hjh Aini Mariah.. Untuk kegunaan belajar, silakan pilih mana yg berkenan, tapi kebanyakannya adalah nama orang..

  85. Tanzil Al-Furqan Says:

    assalamualaikum ustaz……..ustaz, ada tak kelas khat yang akan dibuat pada cuti sekolah nanti di penang???

  86. Baki Says:

    waalaikumussalam Tanzil, saya tak pasti kerana setakat ini kami hanya anjurkan di shah alam sahaja…

  87. Aishah Madihah Binti Muhamad Yusuf Says:

    salam ustaz…sy Aishah Madihah berusia 10 tahun. Baru-baru ini ibu saya telah mendaftarkan Persatuan Srikandi Bestari Nusajaya Johor Bahru Johor. Ustaz sy berniat untuk menolong ibu mencipta logo persatuannya dan tercatat nama persatuan dalam tulisan jawi atau khat yang menarik. Bole ustaz bantu saya. Terima kasih.

  88. Baki Says:

    Wslm, Aisyah. Boleh email kepada saya contoh yang sudah dibuat.. (bakibkr@yahoo.com)

  89. nor zahidah Says:

    salam,minta maaf,saya perlukan contoh tulisan khat yang sesuai ditulis di sepanduk sempena sambutan maulidur Rasul di sekolah saya.jika boleh sila beri tunjuk ajar.

  90. iezY Says:

    salam ustaz..saya berminat dgn koleksi kalif yg. dimuatkan dlm blog ni, terutama kalif m’gunakan oil paste.k’lau nak tempah b’gaimana ustaz?

  91. Baki Says:

    Wslm ieY. untuk tempahan, boleh email kepada saya: bakibkr@yahoo.com / tel: 019-3932947 / boleh datang ke ofis saya di no. 47-1, jln kemuning prima D33/D, tmn kemuning utama, shah alam untuk berbincang…

  92. afiq Says:

    ada cara tulis khat guna komputer…

  93. aliff ikhwan Says:

    assalamualaikum …..sya minat jgak khat ni….ada x kdai yg boleh sya cri peralatan khat???

  94. Sam Says:

    ass. ustz. saya senang bisa mendapatkan info ttg xgrafi, banyak manfaat bagi saya. trima kasi ustz. Samsuddin, Aceh, Indonesia.

  95. aoki daradjad Says:

    impressif….blog anda memberikan saya informasi yang sangat bermanfaat buat saya. saya pribadi lagi dalam penjajakan seni kaligrafi (khat) untuk diaplikasikan ke dalam produksi GRC cladding relief. seperti halnya karya saya berikut

  96. aoki daradjad Says:

    impressif….blog anda memberikan saya informasi yang sangat bermanfaat buat saya. saya pribadi lagi dalam penjajakan seni kaligrafi (khat) untuk diaplikasikan ke dalam produksi GRC cladding relief. seperti halnya karya saya berikut …terimakasih…keep update!

  97. BALA Says:

    MASHA ALLAH

  98. Darlene Says:

    I see a lot of interesting articles on your blog. You have to spend a lot of time writing, i know how to save
    you a lot of time, there is a tool that creates unique, google friendly articles
    in couple of minutes, just search in google – laranita’s free content source


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,542 other followers

%d bloggers like this: