Profile

personal photo

ABDUL BAKI BIN ABU BAKAR

Tel / Whatsapp : 019-3932947

Email : bakibkr@yahoo.com

.

 

CALLIGRAPHY TEACHER

 

  1. Hasan Chelebi (Turkey)
  2. Ferhad Kurlu (Turkey)
  3. Ifdaluddin Kilik (Turkey)
  4. Mumtaz Durdu (Turkey)
  5. Hazim Farhan (Iraq)
  6. Ustaz Muhammed Yusuf Abu Bakar. (Malaysia)
  7. Ustaz Ali Rejab (Indonesia)

 

WRITING QURAN MANUSCRIPTS

 

  1. Mushaf Malaysia (Head of writer)
  2. Mushaf ALM (Coordinator / Writer)
  3. Mushaf Tun Mahathir (Coordinator / Writer)
  4. Mushaf Kailan (Coordinator / Writer)
  5. Mushaf Mahasin Al-Huffaz (Coordinator / Writer)
  6. Mushaf Barakah (Coordinator / Writer)

 

PRESENT POSITION

 

  • Managing Director (DIWANI KRAF)
  • Islamic Calligraphy Consultant, Sultan Sharif Ali University, Brunei Darussalam.
  • Calligraphy Lecturer, Islamic Da’wah Centre, Brunei Darussalam

 

BOOK

 

  • Qawaid Al-Khat As-Thuluthi, Restu Foundation Malaysia (2010)

 

EXHIBITONS

 

  • International Meeting of Quran Calligraphers in Dubai 2017
  • International Meeting of Quran Calligraphers in Dubai 2016
  • Jali Diwani Arabic Art Calligraphy Exhibition, Dubai 2016
  • International Meeting of Quran Calligraphers in Dubai 2015
  • Kuwait’s 6th International Islamic Convention 2013 – 2014
  • Islamic Art Exhibition- MAP Gallery-Malaysia -2013
  • International Islamic Art & Calligraphy Exhibition, Kuala Lumpur (2013)
  • International Cultural Festival of Arabic Calligraphy, Algeria (2013)
  • Twins of Faith, Kuala Lumpur (2012)
  • Nuqtah, Chandan Gallery, Kuala Lumpur (2012)
  • The Cultural and International Festival of Miniature and Illumination, Algeria (2011)
  • The 8th Asian & African Modern Art Exhibition,  China (2011)
  • Inspiration of Calligraphy Exhibition, Islamic Civilization Garden, Terengganu, Malaysia (2011)
  • International Exhibition of Calligraphy, Moscow  (2010)
  • International Cultural Festival of Arabic Calligraphy, Algeria (2010)
  • SHARJAH BIENNIAL FOR THE ART OF ARABIC CALLIGRAPHY (2010)
  • International Exhibition of Calligraphy, Moscow  (2009)
  • Islamic Art Exhibition Bauchi State, Nigeria (2006)
  • Exhibition “Science Council”: In conjunction of the birthday of His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, Bandar Seri Begawan, Brunei – (2005)
  • Islamic Art Exhibition: Yala Islamic College, Thailand (2002)
  • The First Islamic Calligraphy Festival, Tehran  (1999)
  • National Mosque, Kuala Lumpur (1998)
  • State Museum of Terengganu, Kuala Terengganu (1998)
  • Islamic Center, Kuala Lumpur (1997)

 

ACHIVEMENTS

 

  • 3rd prize in Zeytinburnu Competition, Turkey (2016)
  • 1st prize in Souq Okaz Competition, Saudi Arabia (2016)
  • Incentive Prize in Albaraka Competition, Turkey (2015)
  • 1st prize Terengganu International Islamic Art Festival (2013)
  • Incentive Prize in Calligraphy Competition Traditional Category, Algeria (2010)
  • Incentive Prize : 7th INTERNATIONAL HASYIM AL-BAGHDADI CALLIGRAPHY COMPETITION, IRCICA, TURKY – 2007
  • Innovative award ‘Utusan Group’: Premier Art of Calligraphy Competition , Islamic Arts Museum of Malaysia, Kuala Lumpur – 2001
  • First prize in thuluth category : Premier Art of Calligraphy Competition , Islamic Arts Museum of Malaysia, Kuala Lumpur – 2001
  • Innovative award ‘Utusan Group’: Premier Art of Calligraphy Competition , Islamic Arts Museum of Malaysia, Kuala Lumpur – 2003
  • First Prize professional level in ceramics category: Premier Art of Calligraphy Competition , Islamic Arts Museum of Malaysia, Kuala Lumpur – 1999
  • First Prize professional level on paper category: Premier Art of Calligraphy Competition , Islamic Arts Museum of Malaysia, Kuala Lumpur  – 1999
  • First place in canvas category : Open Art Craft Contest, Johor Malaysia – 2001
  • Second place in ceramic category : Open Art Craft Contest, Johor Malaysia – 2001
  • First Place in naskh category: Asian Calligraphy Writing Contest, Brunei Darussalam  – 1998
  • Third Place in riq’ah category: Asian Calligraphy Writing Contest, Brunei Darussalam  – 2004

 

CONTRIBUTON ARTWORKS

  • Proclamation of Enthronement and Installation for Yang di-Pertuan Agong Malaysia XV (2017)
  • Majlis Tilawah & Menghafaz, International (2017)
  • Masjid Temerloh (2016)
  • Jawi Stem, Pos Malaysia (2016)
  • Grand Hyatt Hotel, Kuala Lumpur (2012)
  • Proclamation of Enthronement and Installation for Yang di-Pertuan Agong Malaysia XVI (2012)
  • Raudhah Sakinah KL Karak (2012)
  • Collaboration with Muhammad Ali Aerosol for “Writing On The Cube”, Putrajaya, Kuala Lumpur (2012)
  • National Palace, Jalan Duta, Kuala lumpur (2011)
  • Masjid Ar-Rahmah, Islamic Society Of Baltimore, USA (2011)
  • Raudhatul Sakinah, Bukit Kiara, Kuala Lumpur (2011)
  • Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Auditorium, Kuala Lumpur (2011)
  • TAHA logo – Tabung Haji (2011)
  • Masjid Al-Hidayah, kuala Lumpur (2010)
  • Alam Shah Palace, Selangor, Malaysia (2010)
  • Collaboration with Muhammad Ali Aerosol for “Writing On The Wall”, Birmingham Repertory Theatre (2010)
  • Collaboration with Muhammad Ali Aerosol for Graffiti art, Multimedia University, Malaysia. (2009)
  • Taman Melati Mosque, Kuala Lumpur (2008)
  • Pekan Mosque, Pahang, Malaysia (2007)
  • Darul Ehsan Mosque, Subang Jaya, Selangor (2007)
  • Sula Abdul Aziz Shah Tomb, Klang, Selangor (2006)

 

 

 

 

 

WORKSHOPS

 

  • Workshop:  Penulisan Jawi & Khat Lanjutan II, Pusat Dakwah Brunei (2012)
  • Workshop: l Asas Tulisan Jawi & Seni Khat, Unissa, Brunei (2012)
  • Workshop: Ceramah Khas Seni Khat & Reka Bentuk Islam, Unissa, Brunei (2011)
  • December Intensive Calligraphy Class, Darul Khattil Arabi (2010)
  • The course of thuluth type, Yayasan Restu (2010)
  • Calligraphy workshop, Sekolah Agama Siti Khatijah, Melaka (2010)
  • Calligraphy workshop, Sekolah Seri Alam Shah, Putrajaya. (2010)
  • Islamic Calligraphy Class, Kulliyyah of Architecture Environmental Design, International Islamic University of Malaysia (2007 – sekarang)
  • Restu College, (2007-2009)
  • Workshop on Advanced Calligraphy, Islamic Da’wah Centre, Brunei Darussalam (2010)
  • Islamic Calligraphy Workshop, Bauchi State, Nigeria (2006)

 

CALLIGRAPHY JURY

 

  • FELDA Calligraphy Competiton, Johor, Malaysia (2013)
  • National Calligraphy Competition, Pusat Dakwah, Brunei (2012)
  • Calligraphy Inspiration Contest, Islamic Civilization Garden, Terengganu, Malaysia (2011)
  • Selection of Mushaf Calligrapher KUPU-SB, Brunei (2011)
  • Calligraphy Contest, National Labrary (PNM), Malaysia (2011)
  • National Calligraphy Contest, Brunei Darussalam (2010)
  • Malaysian Quranic Calligraphy Contest, Restu Foundation’s Islamic Art Festival (2010)
  • Calligraphy Contest Marhaban di ASTRO (2009)
  • Calligraphy Contest Museum of Al-Quran Malacca, organized by the Malacca Museum Corporation – PERZIM (2008)
  • Chairman of the Panel of Judges –KEMAS’s National Art Competition, Perak Malaysia (2008)
  • Chairman of the Panel of Judges –KEMAS’s National Art Competition, Negeri Sembilan Malaysia (2009)
  • Calligraphy Competition organized by Selangor Islamic Art Garden & Selangor Islamic Religious Department –JAIS (2007)
  • Islamic Banner Ccontest in conjunction of Prophet Muhammad reception, Selangor, Malaysia  (2009 & 2010)

 


Any questions, discussion calligraphy activities, or interested to booking calligraphy, please contact:

ABDUL BAKI ABU BAKAR

Tel / Whatsapp : 019-3932947

Email : bakibkr@yahoo.com

59 Responses to “Profile”

  1. alkhattat junior Says:

    boleh saya nak tengok karya-karya encik. saya peminat setia khat tanah air

  2. Firdaus Says:

    Ustaz senaraikan sekali kejayaan yang pernah dicapai semasa pertandingan khat dari awal lagi penglibatan dalam bidang ni…boleh menajdi pencetus semangat pada sy dan juga oang lain untuk berusaha dgn lebih maju…insyaAllah…:)

  3. Zainuddin Says:

    Ustadz…Masyaallah pencapaian antum sangat banyak dan tulisan antumpun sangat indah, tapi kalau boleh diberitahukan pula, antum dulu belajar khat di mana dan kepada siapa. Syukron ustadz jazakumullah khoiran.

  4. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih (Zainuddin). Ana banyak belajar seni khat daripada guru saya, Ustaz Muhamed Yusuf Abu Bakar, Yang Dipertua Persatuan Seni Khat Malaysia sekarang.. Anta khattat juga kah Zainuddin, dimana?

  5. Zainuddin Says:

    Saya bukan khattat ustadz, tapi saya sangat suka dengan seni yang satu ini, saya orang indonesia tetapi sekarang saya berada di Qahirah. Sedang belajar khat juga di Madrasah tahsinul khutut di Babussya’riah. Mungkin antum pernah dengar?

  6. muhd nur Says:

    Salam perkenalan ustadz… senang bisa melihat-lihat blog antum. smoga kejayaan selalu bersama ustadz. tahniah buat antum, mendapat jawaiz ramziyyah pada musabaqah di Turki ke-7 , bravo ‘alaik…

  7. Norshuhani binti Abd Manan Says:

    Salam…ustaz nak tanya sikit…ustaz terima tak kalau ada jemputan untuk pameran. Kiranya dalam pameran tu ustaz pamerkan tulisan-tulisan khat yang ustaz buat…kalau ustaz berminat ustaz e-mail lah saya…saya akan terangkan dengan lebih lanjut pada ustaz…

    Terima Kasih

    “Senikan Caramu, Budayakan Hidupmu”

  8. arabiccalligraphy Says:

    Muhd Nur, Terima kasih.. Semoga antum juga sukses dalam seni khat

  9. ZAIDA Says:

    Salam perkenlan…sy pendatang baru dlm seni khat…harap ustaz boleh kongsi petua terbaik dalam meningkatkan bakat menulis khat…

  10. jabir Says:

    ust………. bila lagi dtg brunei…….. we all miss u

  11. arabiccalligraphy Says:

    Insya Allah (jabir) ada rezeki kita jumpa nanti…

  12. safuan Says:

    salam…ada bbrp soalan..pertama..betulkah nasta”liq terhasil dr 2 gabungan khat nasakh &ta’liq(farsi) 2)-adalah dkatakan setelah zaman mustafa raqim…belum ada lagi evolusi khat sampai sekarang,yg ada cuma bbrp pembaharuan gaya dan susun atur huruf terutama dlm khat thuluth…pandangan saudara?3)-bila ada pembaharuan,sudah pasti ada teknologi,teknik yg bergerak seiring.melihat kepada karya2 antarabangsa yg hampir perfect ini,adakah saudara berpendapat bahawa penggunaan bahan sokongan spt komputer dsbgnya turut d gunakan oleh khatat2 mustawa alami ini?4)-pada pengamatan saudara selama bertugas d yayasan restu,apakah sudah tiba masanya d wujudkan sekolah khat bertauliah sepertimana wujudny madrasah2 tahsinul khat d cairo,istanbul dan lain2 negara?5)-saya cdgkan d samping beri galakan pada bakat2 baru..kita patut expose juga guru2,tokoh2 khat negara kita.wujudkan blog2 utk mereka spt ust.yusof,sayed mahdhar kerana amat byk ilmu&jasa yg telah d curahkan oleh mereka.6)-sy cdgkan khatat yg ade d malaysia agar lebih rajin membuat kajian selain drpd latihan yg sedia ada demi memantapkan lg tulisan mereka.rahsia2 khat byk tersembunyi dlm buku2 berbahasa arab.selain itu.seminar,bengkel khat lebih kerap diadakan dgn menjemput pakar2 khat antarabangsa kerana kita tetap kna ingat”asrarul khat makhfiun fi ta’limi al ustazi,wa fi kathrati al mashqi”.sekian..waiting 4 ur comment very soon..assalamualaikum..

  13. salleh Says:

    saye mmg minat khat nie . indah betul ustaz nyer tulisan ….

  14. U'zir Says:

    Ustaz…MasyaAllah…Ustaz mmg khattat yg terbaik yg sy pnh tgk kat M’sia…tahniah..mcm mane nak bguru dgn ustaz?

  15. tujuhkosong Says:

    Askm ustaz..saye lihat gaya tulisan ustaz mirip khattat Hasyim Al-Baghdadi…saye mmg jdkn Hasyim Al-Baghdadi sbg rujukan/idola saye…sy cdgkn ustaz tulis profile Hasyim Al-Baghdadi spy kite semua bleh mngenali tokoh khat yg ulung ini dgn lbh dekat..tq.

  16. syazana Says:

    salam…t.ksih ustaz ats cth2 khat yg dbrikan…mmbntu sy dlm pgjian utk sbjek jawi dan khat di inst. perguruan.

  17. saddam Says:

    sy berminat nak belajar khat tp xda bakat dalam bidang seni,,,bleh x???

  18. wan Says:

    Salam.Saya mencari teknik-teknik khattat untuk diajar kepada anak saya. Dulu kat universiti saya ada jugak belajar khat dgn ustaz Muhammad Yusof n Syed Mahdar.Tapi bila dah kerja ni saya dah tidak praktis. Kini anak saya ada bakat menulis khat.Di mana saya nak cari buku untuk anak saya praktis?

  19. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumslm..(wan) saya pun belum jumpa buku khat untuk kanak2.. Kalau nak contoh tulisan khat untuk belajar huruf2 asas, boleh hubungi saya balik.

  20. masliha Says:

    salam ustaz…sy sgt berminat dgn seni khat..boleh ustaz bgtau kalau ada bengkel atau kursus utk belajar khat…sy tinggal di shah alam

  21. arabiccalligraphy Says:

    w.s..(masliha). InsyaAllah dalam bulan Dec nanti saya akan buka kelas intensif seni khat di Kota Kemuning, Shah Alam. Harap hubungi saya balik bulan 12 nanti.

  22. zal_z3 Says:

    masyaAllah..sapa la sya nk dibnding dgn ustaz…

  23. FAUZI Says:

    assalamualaikum ustaz, saya amat meminati khat diwani. Saya harap ustaz dapat tunjukkan saya cara penulisan huruf-huruf diwani. Terima kasih.

  24. nur Says:

    salam ustaz…sy ni memang xde asas ttg khat n dan xpernah blajar ..tp sy sgt berminat dlm khat..sy suka khat dewani jali..sekarang da juga tulis khat dewani jali tp xde guru pembimbing sekadar melihat tulisan khattat2 lain terutama tulisan ustaz…harap ustaz dpt komen…syukran

  25. haka Says:

    salam ustadz.
    salam kenal dari indonesia. bagus nian karya-karyanya. tapi kok bukan karya ustadz sendiri ya… coba kalo karya ustadz sendiri juga dipajang, pastilah khasanah kesenian kaligrafi islam semakin mendapat tempat di hati khalayak ramai…

  26. hatisa Says:

    salam ust…
    ust ada buat kelas khat utk org awam? sekiranya ada, sy berminat utk masuk.

  27. Baki Says:

    W.salam hatisa. Pada tahun ini, insyaAllah saya akan adakan beberapa workshop seni khat terbuka kepada siapa sahaja yang berminat. Saya akan maklumkan kemudian tarikh dan tempatnya.

  28. azni rohaidah Says:

    Salam,

    Saya berminat untuk menjemput ust. ke program pameran jawi di Perpustakaan Desa Kuala Kubu Bharu untuk ust. mengajar cara menulis jawi.

    Pameran jawi ni saya usahakan sendiri dengan mencetak gambar2 ukiran jawi dan sejarahnya untuk dibuat pameran. Di samping adanya pameran saya ingin adakan juga cara menulis jawi. usaha saya ni dengan kerjasama dari sekolah rendah keb. sg. selisek dan sek men. agama sg. selisek.

    diharap ust dapat meluangkan masa walau 2 atau 3 jam sahaja.

    wassalam.

    012-5551852

  29. Baki Says:

    w.salam (azni rohaidah)
    boleh hubungi saya di talian 0193932947

  30. rumaja Says:

    salam…. kalau ust masih ingat saya peserta pertandingan seni khat marhaban di astro (batu pahat mall). syukran jazilan kerana memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada tulisan khat saya (pemenang tempat ke-3). saya sangat berharap dapat belajar khat dengan ust.

  31. nurlysa Says:

    ustaz, sy teringin sgt nk belajar menulis khat…sy peminat khat yg setia..sy nk baiki mutu penulisan…

  32. aminudin Says:

    asslkum ust, ana senang dengan kaligrafi bisa gak bagi-bagiilmunya

  33. Baki Says:

    Waalaikumussalam Aminuddin. Ana sedia berkongsi ilmu kaligrafi yang sedikit ini dengan sesiapa sahaja. Mungkin antum juga punya kelebihan tertentu yang boleh dikongsikan..

  34. Imran Ramzi bin Che Ibrahim Says:

    Salam ‘alaik

    Baru jumpa website khat versi Malaysia, sekadar berkongsi celoteh dalam ruangan ini, saya sungguh terharu melihat karya-karya ustaz yang cukup indah, kreatif, inovatif, sekaligus menggambarkan “kehalusan” seni yang digambarkan…

    Moga ustaz terus berjaya dalam bidang seni sebegini. In Sya Allah…

  35. Baki Says:

    Waalaikumussalam Imran Ramzi kerana sudi memberi komen di sini. Semoga lebih ramai rakyat Malaysia yang mencintai seni ini…

  36. Anda Minat Kaligrafi? « DHOLTUKU Says:

    […] Untuk belajar, anda boleh layari laman web: https://diwanikraf.com/about/ […]

  37. abdul rasyid Says:

    saya betul-betul berminat dengan penulisan seni khat. saya juga mempunyai bakat dalam menulis khat. ketika di bangku sekolah saya sering mendapat pujian daripada ustaz2 dan ustazah2 tentang tulisan saya. malah saya juga dipanggil untuk membuat sepanduk setiap kali maulidurasul.sekarang saya sudah 22 tahun, tetapi saya tidak tahu ke mana patut saya pergi untuk mengembangkan bakat saya. saya harap ustaz dapat bantu saya, boleh ustaz email saya semula? terima kasih

  38. Baki Says:

    Salam Abdul Rasyid..Mudah-mudahan diteruskan minat dengan belajar dan berlatih setiap hari, insyaAllah bakat anda boleh berkembang. Saya sedia membantu, jika berminat boleh datang ke Shah Alam masuk kelas saya di Seksyen7.

  39. muhammad tanzilul furqon Says:

    assalamualaikum ustaz….
    saya kagum sangat dengan kaligrafi ustaz….
    sya memang minat sangat dengan kaligrafi islam ini..
    saya masih bersekolah dalam ting. 4 di sek men keb permatang tok jaya…………….
    saya nak memantapkan lagi mutu tulisan saya….
    agar boleh menjadi macam ustaz…….
    jikalau tidak keberatan…
    datanglah ke sek saya untuk mengajar serba sedikit tentang khaligrafi ini walaupun sedikit…..
    terima kasih kerana sudi bermesej dengan saya…….

  40. umi kalsom din Says:

    Aslmkm..anak saya baru berumur 7 tahun..saya nampak dia minat menulis tulisan jawi..sesuai tak kalau saya nak hantar dia belajar menulis khat..

  41. Baki Says:

    Waalaikumussalam Pn. Umi Kalsum.. Kanak-kanak sesuai diajar khat kalau sudah nampak bakat dan minatnya, sebab tangannya lebih mudah membentuk huruf.

  42. Hazlan Omar Says:

    Assalamualaikum,
    Saya guru pendidikan islam dan berminat untuk mengembangkan penulisan khat di sekolah.
    1. Apakah cadangan ustaz kepada pihak sekolah untuk mula menanam minat di kalangan murid2.

  43. Baki Says:

    Waalaikumussalam ustazahazlan.. Sebagai permulaan, cadangkan satu program ceramah dan pameran untuk memperkenalkan seni khat , kemudian boleh adakan pertandingan. Seterusnya menggunakan tulisan khat pada papan tanda di sekitar sekolah dan adakan kelas tambahan kepada pelajar2 yang berminat.

  44. roslan Says:

    assalamualaikum tuan,
    sy berminat nak belajar seni tulis khat.ada tak mana2 kelas,kursus yg dijalankan disekitar ipoh.sy tinggal di kuala kangsar.
    kalau tuan dpt tahu,boleh la inform kat saya
    t/kasih

  45. asrak Says:

    Assalamualaikum, Syekh Baki , tahniah di atas kesungguhan enta dalam memugar seni khat di tanah air,semuga enta terus berjaya .Insyaallah. Wassalam .

  46. Baki Says:

    Waalaikumussalam Ustaz Asrak..Terima kasih. Ustaz juga memainkan peranan penting dalam perkembangan seni khat di Malaysia. Semoga kita sentiasa diberi kekuatan oleh Allah dalam usaha membudayakan semula tulisan jawi dan seni khat di Negara ini …

  47. Ustaz Fazdi Says:

    Assalamualaikum ya khattat,

    Tahniah ustaz kerana membuat blog yang baik dan amat bermanfaat ini, bila baca barulah kenal wajah ustaz Baki ni, saya amat meminati seni khat ini, boleh menulis sedikit tetapi tidak mahir, jikalau ustaz boleh mencurahkan usaha untuk mengeluarkan perisian khat dlm bentuk software, secara multimedia adalah amat dihargai. Secara asasnya pun jadilah ustaz, sebagai panduan kepada saya dan anak-anak saya serta anak didik saya. Jazakallah khaira!

    *ustaz ada twitter ?

  48. Baki Says:

    Waalaikumussalam ustaz fazdi. Terima kasih.. Setakat ini belum ada lg software khat ni. Sekarang saya sdg usahakan menyusun buku semua jenis khat bersama ust jainal sakiban. Insya Allah bila siap nanti saya akan maklumkan di blog ini.

  49. mans Says:

    Aslmkm, ustz sy baru umr 13 thn. Tp dulu sy prnh msk prtndngn khat kt sklh dn dpt no.1,tapi sy nk mntpkn lagi tulisn khat diwani sy.Tp ustz, bleh ker buat kursus akhir thn bln 12 sbb sy kat asrma ,x der pmbmbng.aslmkm.

  50. mans Says:

    Aslmkm ,ustz,klau der pluang insya allah sy msk.

  51. Laine Wenman Says:

    I used to be very happy to seek out this web-site.I needed to thanks in your time for this glorious read!! I definitely enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post

  52. faiz Says:

    asslmualaikum ust..sy brumur 17..sy amat mminati khat…dgn mndalam…kalaw ad rezeki sya nk jdi khattat hebat mcm ust..tapi sya xtaw kemana sy harus pergi slepas ini…sya nk minta bntuan ust. agr sya dpt blajat khat dgn lbih mndalam…..harap ust, dapat mmbntu dan mmbmbng sya….

  53. Nurhafizah Says:

    Assalamulaikum ustaz…ana amat kagum dengan kelebihan yg ustaz perolehi…tulisan khat amat seni yg unik…klu boleh doakan ana dpt menulis khat juga…ana juga peminat khat…tp tiada ruang belajar…setakat peringkat menengah sahaja…

  54. Baki Says:

    Wslm..insyaAllah..dengan keazaman dan usaha yg berterusan anda boleh berjaya dlm seni khat…

  55. harun bin saleh Says:

    salam ustaz, sy anak terengganu sekarang bertugas sebagai guru di kemaman. saya sangat berminat untuk mendalami ilmu-ilmu berkaitan seni khat ini . moga boleh mendapat tunjuk ajar dari ustaz melalui bengkel dan kursus-kursus yang dianjurkan.harap tidak terlepas menghadirinya.

  56. ghaza art Says:

    Asslm ust abu bakar,,,ane dr indonesia,,ane pecinta kaligrafi,,mohon pengarahannya,supaya sy bisa meraih keberhasilan di dunia seni kaligrafi..terima kasih.

  57. percetakan Says:

    assalamu alaikum barokallahu lana walakum ust

  58. percetakan Says:

    ana mau memperdalam khat ke ust…oea kapan kunjngan ke indonesia ust..?????

  59. Terrie Says:

    I see many sites outrank your website in google’s
    search results. You should build more contextual backlinks.

    These type of backlinks are the best after all these google algorithm updates.

    I know writing articles is hard work, but i know what can help you save a lot of time, search in google for:
    Vesitos’s Rewriter


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: