Khat Thuluth

Al-Baqarah 117-118 in thuluth scrip

Khat Thuluth

Surah Al-Baqarah : 117-118

Maksudnya: Allah jualah Pencipta langit dan bumi (dengan segala keindahannya tanpa meniru pada contoh yang lain). Apabila Dia berkehendak (untuk menjadikan) sesuatu, maka Dia hanya berfirman kepadanya: “Jadilah engkau.” Lalu menjadilah ia.

(Orang kafir Makkah) yang tidak berilmu pengetahuan, berkata, “Alangkah eloknya kalau Allah berkata-kata dengan kami (mengenai kebenaran Muhammad) atau datang kepada kami sesuatu keterangan (mu’jizat)?” Demikian pula orang (kafir) yang terdahulu daripada mereka pernah berkata seperti yang dikatakan oleh mereka. Hati mereka (sekeliannya) adalah sama (dalam kedegilan dan kekufuran). Sesungguhnya Kami telahpun menerangkan ayat-ayat keterangan (yang menjadi dalil dan bukti) kepada kaum yang mahu percaya dengan yakin.

19 Responses to “Khat Thuluth”

  1. abu utbah Says:

    as.cantik…badiq.terasa keagungan huruf2 quran melalui khat yg d garap indah..inilah mukjizat quran.mjadi pengubat dan rahmat.tahniah ust baqi.melalui tangan ust jg seni khat meriah d malaysia.

  2. effysaiful Says:

    slm..waahh..cantiknye ust baki..

    rasanya ni ayat masa pertandingan peringkat asean di brunei kan?

  3. Firdaus Says:

    sangat cantik ustaz, kagum dengan karya² yg ustaz hasilkan 🙂

  4. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih Firdaus, Effy, Abu Utbah..
    Harap masyarakat Malaysia akan bertambah minat kepada seni khat dan lebih mengenalinya pada masa akan datang.

  5. Muhamad Fareez Bin Ismail Says:

    assalamualaikum semua, saya mmg berminat dengan hasil seni khat sejak kecil lagi dan boleh sy katakan sy juga sedang belajar tulisan khat thuluth tapi hanye melalui contoh yang saye ade..dan saye ingin tahu larangan atau kaedah yang salah semasa melakar khat ini…harap ustaz dapt membantu..

  6. mohd noor fathi bin montalib Says:

    alam ust baqi…ana berminat sgt dgn hasil dan karya seni ust selama ini..ana ada ambil sedikit dari web ust u di jadikan bahan blog ana… klu ust ada masa, silalah layari blog ana… u beri komen..sekirenye perlu di perbetulkan lagi…semoga ust sujses sllu….salam dari ardul kinanah… nuri’s alkhatat

  7. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih fathi sudi singgah sini..Nak ambik tak apa, silakan. Tapi link balik ke sini. Niat saya pun memang untuk berkongsi serba-sedikit dengan orang ramai dengan apa yang saya tahu agar seni khat akan lebih dikenali dan berkembang khususnya di Malaysia ini. Kalau dilihat, maklumat seni khat terlalu sedikit yang ditulis dalam bahasa melayu. Sebab itu kita patut perbanyakkan lagi untuk orang lain lebih kenal dengannya.

  8. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam Fareez. Tahniah kerana dah start belaja tu. . Peringkat awal ni buat sahaja dengan apa yang Fareez selesa gunakan, dengan pensil boleh, pen pun boleh, kalau susah sangat nak ikut trace pun tak apa. Yang penting terus berlatih…

  9. مصطفى جبيل Says:

    لوحه رائعه اخى عبد الباقى لكن نصيحه منى لك استمر فى التمارين فالحروف ما زالت غير قويه وان شاء الله بالتمرين تكتبها مرة اخرة وتكون رووووووووووووووووووووووووووووووووووووووعه ارجو ان تتقبل نصيحتى بصدر رحب اخوك مصطفى جبيل

  10. effysaiful Says:

    waah, sape yg berani ckp khat ust baki x mantap nih.. heheheh.. cantik gak la khat mustafa ni.. org mane ni ust baki? kenal ke?

  11. arabiccalligraphy Says:

    شكرا على نصيحتك أخى العزيز مصطفى جبيل. أن شاءالله استمر بالتمرين كل يوم…

  12. arabiccalligraphy Says:

    Memang betul Effy, Sebenarnya banyak lagi yang perlu dibaiki dengan tulisan ana. Kadang-kadang kita rasa dah betul, tapi bila expert tengok dan tegur baru kita nampak beberapa tempat yang tak jadi atau kesalahan yang kita buat..

  13. effysaiful Says:

    saya ada tgk karya johan khat asean hrtu, mmg mantap..xde cacat cela,at least bagi saya laa..huhu.. rasanya pemenang dari indonesia..ayat yg sama,cuma bentuk oval kalau x silap..

  14. effysaiful Says:

    saya ada belikan ust baki pen khat mata besar dari mesir & buku khat..tp buku stok lama2 laa..i allah kalau saya ada ke shah alam, saya singgah yayasan restu ziarah ust skali..lama x jmpa ust n ust fadil..

  15. arabiccalligraphy Says:

    Terima kasih Effy, susah2 aja.. Takpa buku lama2 pun boleh juga kita buat rujukan.. Effy tengok karya khat asean tu di mana? Kalau ada tolong send kat saya..

  16. abu utbah Says:

    as,effy saya pun nak juga buku2 rujukan.

  17. effysaiful Says:

    haritu ust jainal sakiban tunjuk gmbr karya pemenang tu kat saye.. x de simpan la pulak.. nnti saye try mintak dia..

    alaa, saya beli sikit je laa.. kalau tahu ramai nak, bole beli banyak sikit =) nnti pinjam kat ust baki laa.. pastu fotostat.. ok

  18. Firdaus Says:

    Effy, nak satu juga…dulu ada kirim kan…huhu…untung sape yg belajar sana, mudah nak dapatkan bahan…

  19. hudha Says:

    salam..
    cantikla tulisan khat tu..
    boleh ajar tak macam mane nak buat..
    bukan apa..
    tahun depan ustazah ambil saya masuk pertandingan khat..
    tahun ni da kalah..
    sedih betul..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: