Khat Nasta’liq (Aali-Imran: 27)

27)

And Thou bringest forth the living from the dead, and Thou bringest forth the dead from the living (Aali-Imran: 27)

10 Responses to “Khat Nasta’liq (Aali-Imran: 27)”

 1. Boolah Says:

  Assalamualaikum ust..
  saya nk tanya.. apa beza Khat Nasta’liq ni dengan Khat Farsi? cantik!

 2. arabiccalligraphy Says:

  Ws (boolah). Nasta’liq dan Farisi adalah khat yang sama, nama sahaja lain. Ada juga yang memanggilnya khat Ta’liq.

 3. muati81 Says:

  askum ustaz, saya ni ada masalah dari sudut penulisan, terkadang saya tak tahu tulisan saya tu mengikut kaedah yang betul atau hentam sajalah. dulu masa kat mpi bleh rujuk dengan ust. zawadi. sekarang ni, terkadang tu nak berhenti saja menulis khat ni, bkn apa, takut salah kaedah. bleh ustaz komen skit karya saya di akudankhat.blogspot.com.

 4. muati81 Says:

  blog saya tu ramai yang masuk, dari india, pakistan, australia, amerika, afrika pun ada gak, saya tak mahula memalukan penulis khat malaysia ni. melihatkan tulisan saya yang semakin hari semakin buruk, saya sangat perlukan pandangan dan nasihat dari ustaz, terima kasih….

 5. arabiccalligraphy Says:

  Asskum Muati.. Apa khabar? Baru ni ana jumpa U.Zuhud. Dia cerita anta pernah datang tempat ana, baru teringat balik kita pernah jumpa dulu.. 🙂
  Bagi ana, tulisan anta dah dikira cantik juga ni. Kerana tulisan khat bukan boleh perfect dalam waktu yang singkat. perlu masa yang lama. Perlu kesabaran yang tinggi. Mungkin 2, 5, 10 tahun. Kita tak tahu, terpulang kepada kita.
  Apa pun untuk ana komen di sini agak terhad, anta boleh masuk forum yang baru ana buat http://khat.forumotion.net dan pos di sana. InsyaAllah kita boleh bincang lebih lebar…

 6. emnoer Says:

  assalam…ustadz apa khabar? semoga sihat… nak tanya nih, khot jaly nasta’liq yang antum tulis pakai madrasah siapa? syukran….

 7. arabiccalligraphy Says:

  Waalaikumsslm (emnoer). Ana, Alhamdulillah, sihat. Issh.. ana masih peringkat merangkak lagi dalam Jali nasta’liq ni. Banyak sangat lagi yang perlu dipelajari. Masih belajar dari pelbagai buku khat yang ada kaedah nasta’liq. Nak kata madrasah siapa pun tak tahu… buat ‘nun’ pun tak jadi2 lagi. hehee… Antum pulak ikut madrasah siapa? Harap2 bolehlah berkongsi ilmu dengan kami di sini..

 8. emnoer Says:

  oh..senang sekali saye dapat berkongsi ilmu dengan ustaz…justru ustadz yang harus berkongsi ilmu ke saye…saya masih pemula sangat. khot yang saya pelajari semua madrasah turki, karena ustaz Belaid Hamidi, guru kami mendapat ijazah di Turki. beliau (ustadz Belaid) mujaz di khot naskh dan tsulust dari Syaikh Hassan Celebi tahun 1994, mujaz di khat Jaly diwani dan Diwany dari Prof. Dr. Ali Alparsalan tahun 2000, dan khat Nasta’liq dari ustz Ali Alparsalan juga tahun 2005.
  oia, salam dari kawan2 pecinta kaligrafi di Mesir. saye kawan Muhammad Zainuddin, pernah kasih komen juga di blog ustaz…syukron.

 9. emnoer Says:

  Ustaz, di Nasta’liq kami belajar Riq’ah dan Diwani madrasah Muhammad Izzat
  Jali Diwani mula2 kami belajar madrasah Musthafa Halim Ozyaziji, kemudian belajar dari tulisan para khattath kibar (Sami Affandi, Hamid Aytac Amidi, Ismail Haqqi Altun Bezer, Muhammad Izzat dan Al-Hajj Kamil Ahdiq)
  Di Nasta’liq kami mula2 belajar madrasah Sami Affandi dari kurrasah muridnya yaitu Khulushi Affandi, kemudian belajar jaly ta’liq dari tulisan Sami Affandi lalu diteruskan dengan kurrasah Yasari Zadah Musthafa Izzat (putra Muhammad As’ad Yasari, pendiri madrasah nasta’liq Turki.
  Dan Insyaa Allah nanti kami belajar naskhi dan tsulust madrasah Muhammad Syauqi Affandi.
  Mohon doanya….
  Kami juga mempunyai perkumpulan pecinta kaligrafi (mahasiswa indonesia dan malaysia) di Mesir…belajar khat bersama dan mengambil ilmu untuk dibawa pulang nantinya…

 10. arabiccalligraphy Says:

  Terima ksih emnoer.. Siapa lagi selain kamu dan zainuddin, kalau dari Malaysia siapa namanya? Boleh kami bertukar pandangan dan belajar dari dia pula nanti…
  Harap kamu semua sukses belajar dan beroleh ijazah dari Ust Balaid. Kirim salam saya pada ustaz dan semua kawan2.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: