Masyaq huruf ha & ain

Dua huruf yang paling susah dalam khat thuluth iaitu HA dan AIN… Lihatlah, di setiap sudutnya ada ukuran titik yang terperinci. Kita mesti membuatnya dengan free hand, tanpa bantuan apa-apa, tidak boleh ditekap (trace). Kemudian setelah jadi bentuknya, kita beralih pula kepada latihan mengekalkan bentuk huruf supaya semuanya sama atau latihan mengkonsistenkannya pula.. sebenarnya inilah latihan yang lebih susah daripada membentuk huruf tadi, tetapi ia sangat penting di dalam seni khat. Latihan inilah yang dinamakan ‘masyaq’. Seperti kata pepatah Arab:

الخط مخفى فى تعليم الأستاذ ودوامه فى كثرة المشق

“Rahsia seni khat tersembunyi di tangan guru, dan untuk mengekalkannya adalah dengan masyaq yang berterusan”

13 Responses to “Masyaq huruf ha & ain”

  1. abdus-salam Says:

    masyaAllah ust..dakwat apa yang ust gune n qalam jenis ape?
    saya bnyk buat ujikaji dgn mggunakan qalam n dkwt hitam yg blainan jenis.tp xdpt menghasilkan aliran dakwat yg amat menarik dan mengguris perasaan mcm yg ust bt ni..boleh ust terangkan?:)

  2. abdus-salam Says:

    salam ust..kalau x keberatan boleh ust cipta tawqi’ utk sy
    (tandatangan). Abdus-salam..

  3. Firdaus™ Says:

    Syukran ustaz atas tips yang diberi 😉

  4. en_me Says:

    salam ustaz..

  5. Baki Says:

    W.Salam en_me.. Apa khabar?

  6. Baki Says:

    (Abdus-salam) Saya guna dakwat holbein sahaja..

  7. abdus-salam Says:

    saya dengar ada holbein perlu campur air,btul ke ust?kagum tgk tulisan ust lebih2 lg guna dakwat holbein.dakwat tu berat skit.saya tulis tersekat2.:)

  8. Akmal Rushdi Says:

    assalamualaikum. ustaz… cantik nya ustaz.. terima kasih byk2 ustaz post2 cmni.. dpat + ilmu.. 🙂

  9. zakwan Says:

    salam…ana nk tnya, boleh ke beli dakwat, handam dan lain2 pekakas menulis di yayasan restu?..sbb ana nk cbe dakwat yg lebih baik..susah dan xtau nk cari kt tempat lain.

  10. Baki Says:

    W.salam zakwan. Handam ada dijual di YR tapi peralatan lain tak ada. Kena cari di kedai lain..

  11. mohd noor fathi bin montalib Says:

    salam ust..betul kate ust..rahsia dlm pembelajaran seni khat ni..byk d tgn guru..ana x pernh berguru..selepas berguru dgn ust bela’id..alhamdulillah byk y ana dpt..cntik tulisan ust..ust beruntung sbb de tgn y kuat..setiap huruf ulangan y ust tulis..nmpk kukuh dan sama..nnti leh ajar ana pulk ye..mesti de rahsia lain pulk dri guru abd baki..hihi

    ni ar ust zakwan..tnye kat mber2 YR..diorg smu thu kat stationery mne nk beli dakwat holbein special black tu..harga sebotol dlm RM65 rsenye..seigtnye lah..lupe tempat dh..tnye je mmber2 d YR ye… 🙂

  12. ibnukhazin Says:

    ustaz boleh tak bagitau saya kat mana nak cari dakwat holbien tu.. kat pahang ni.. banyak kedai dah pegi, semuanya takde… nak pulak kat temerloh dan mentakab..saya duk pakai dakwat cina yang harga rm1.20.. je..kadang2 ok kadang2 ko

  13. mohd noor fathi bin montalib Says:

    dakwat holbein .. cube tnye abg ana kat johor .. dia beli di mne ana x igt .. ni no kol abg ana ust farhan jamil 0127957549 .. ana kat sini gune dakwat turki .. klu nk cube leh kirim ana ye .. tpi jgn kirim dulu .. sbb x pasti blik atau x thun depan .. hihih .. selamat memperjuangkan seni khat bersama .. de rezeki ana bawa byk2 nti ye .. leh mencube sama² ..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: