Diwani Jali

11)

Diwani Jali (Surah al-Jumu'ah : 11)

Dan apabila mereka melihat perniagaan atau mendengar sesuatu hiburan, mereka bersurai (lalu pergi) ke arahnya dengan meninggalkan engkau berdiri (di atas mimbar ketika berkhutbah). Katakanlah (wahai Muhammad): “Pahala (balasan) yang ada di sisi Allah, lebih baik daripada hiburan dan perniagaan itu.” Allah sebaik-baik Pemberi rezeki.

16 Responses to “Diwani Jali”

  1. Abdul Hakim Lukhman Al-Yusufi Says:

    Masya-Allah, cantiknye, ustaz…

  2. mohd noor fathi b montalib Says:

    salam ust..y ini hasil ust ke???masyaAllah tabarakaAllah

  3. arabiccalligraphy Says:

    Na’am Fathi.. Anta apa khabar? Bulan puasa ni ana tumpu diwani jali, banyak kerja-kerja nak ditulis dalam khat ni..

  4. Firdaus™ Says:

    cantiknya ustaz, terpegun sy tgk…sepanjang bulan ni tak dan nak pegang resam…

  5. mohd noor fathi b montalib Says:

    salam walhamdulillah…ya Allah..syukrulillah..ermm..pose ni ana ngh rajin duk latih menulis thuluth..nasakh tinggal sat sebab sllu juga duk latih..u khat diwani ni ana perlu belajar lebih..i’Allah mudah2an kte d beri nikmat ini berpanjangan..

  6. SangPelangi Says:

    Subhanallah.. cantik..
    Saya tercari-cari video untuk menulis khat di Youtube tapi tak ada. Boleh tak ustaz rakam step2 untuk tulis khat Diwani Jali ni? Itupun jika ustaz tak keberatan.

  7. Firdaus™ Says:

    Ustaz, selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin, maaf kalau ada silap salah dgn ustaz. Tahniah ustaz dpt ijazah dari khattat hazim farhan dari iraq, sy follow je, tapi tak penah nak post…belum sampai tahap camtu lagi

  8. arabiccalligraphy Says:

    Sama-sama Firdaus..

  9. ZUHUD Says:

    ASKUM, APA KHABAR? TAHNIAH BAKI! TADI AKU CEK KAT GLOBETRACKR HANG PUNYA BLOG DARI SERATA DUNIA ORANG LAWAT .

  10. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumussalam (Zuhud). Alhamdulillah sihat, hang apa cerita lani? balik kampung baru ni tak nampak muka pun..

  11. ZUHUD Says:

    MACAM BIASALAH. LANI DOK SEKOLAH JA. TAK KELUAR BAGI KURSUS DAH. KERAJAAN BERJIMAT LANI. LANI BANYAK BUAT DENGAN USM PULAK.

  12. iffa nurain Says:

    assalamualaikum ustaz.bleh tak buatkan saya khat yang berbunyi ‘menjana umat gemilang”?

  13. muati81 Says:

    Askum ust, apa khabar? saya sangat tertarik dengan khat thuluth ust, ada petua ka nak tulis cantik mcm ust? saya nak mintak izin linkkan blog ust ke blog saya, senang skit saya nak rujuk, terima kasih……

  14. muati81 Says:

    kalau ust. tak keberatan, silalah lawati blog saya ( akudankhat.blogspot.com ). harap ust. tlg bagi komen dan betulkan tulisan saya ya…..

  15. arabiccalligraphy Says:

    Waalaikumsalam (muati81), Terima kasih dan silakan untuk link blog ini.. Banyak teknik-teknik menulis dengan betul. Untuk yang pertama ini, biasakan berlatih menulis dengan kertas yang licin (glossy paper)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: