Surau Istana Negara

Sebahagian ayat-ayat dari surah al-Furqan dan at-Taubah yang saya tulis untuk hiasan dalaman Surau Istana Negara, Jalan Duta yang masih dalam pembinaan ketika ini. Ayat ini adalah untuk hiasan di sekeliling ruang dalaman dan bahagian mihrab surau menggunakan jenis khat thuluth dan nasakh. Ukuran keseluruhan tulisan di sekeliling surau: 3 x 180 kaki. Kesemua huruf-hurufnya divectorize supaya boleh dipotong dengan waterjet machine. Bahannya adalah aluminum warna emas dan dipadankan dengan latar belakang kayu.

5 Responses to “Surau Istana Negara”

  1. muati81 Says:

    askum…lama tak coret sesuatu kat sini…apa khabar tuan? mcm mana ngan forum khat? aktif lg ka? mantooop sangat karya tuan kali ni…barakallah hu laka….

  2. Baki Says:

    Waalaikumussalam Akhi Muati.. Saya alhamdulillah baik2 saja. Anta apa cerita lani, cuti panjang ni buat projek apa? Tulisan anta pun nampak dah banyak meningkat. Forum khat tu takdan nak tengok la. Nanti kita cari anisiatif lain lah untuk berkongsi pelajaran seni khat ni.

  3. muati81 Says:

    cuti mcm tak cuti…terpaksa study…exam dibuat pertengahan disember ni…so…tak ada buat apa2 pun…just latihan kecil2lan sj yg terdaya…alternatifnya…bukak blog tuanla…belajar dr pemerhatian…

    kalau ada latihan khas utk sy…blehla tlg email kat sy nanti…blehla pelan2 buat…maklumla..beginner mcm sy ni perlula ada pantauan dr handalan mcm tuan blog ni…

  4. FM Says:

    Subhanallah, mantap sangat ustaz, bertuah sungguh dapat buat untuk masjid-masjid, surau-surau dan seumpamanya…kali ni karya yg ustaz tampilkan betul² menyentap jiwa dan hati sy bila melihatnya, indah sgt…ustaz, nak apply kerja dgn ustaz boleh tak? 🙂 🙂

  5. Baki Says:

    Terima kasih Firdaus.. Nak kerja dengan saya? boleh..! datang je Seksyen 7 Shah Alam, hehe.. YR tengah cari penulis khat tu, try la apply kalau berani……. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: